Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредица от разследвания 

...
Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредица от разследвания 
Коментари Харесай

Защо Европрокуратурата разследва община Бойчиновци? ВИДЕО


Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредност от разследвания  на GlasNews. Показахме ви по какъв начин пътища за над 5 милиона лева  по европейски план по  Програма за развиване на селските региони не са довършени три години, откакто е извоюван плана. Стана ясно, че осъщественият ремонт до появяването на екипа ни е изработен некачествено, а съгласно специалисти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните региони в страната ни-община Бойчиновци. По случая дружно с Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики сезирахме Европейската и Главна прокуратура. Извършена бе и инспекция на място от специалисти на Държавен Фонд „ Земеделие “, които установяваха нередности.  Стигна се и до това от Фонд „ Земеделие “ да изискат парите от предплатеното плащане-над 3 благ. лв. да им бъдат върнати. Защо Европейската прокуратура стартира следствие и по какъв начин се стигна дотук? Разказваме в този момент:



Вече ви разказахме по какъв начин пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски план за над 5 милиона лв. по Програма за развиване на селските региони, като е направено предплатено заплащане с Данък добавена стойност за  над 3 милиона лв. от Държавен Фонд –„ Земеделие “. Тогава, още преди година, кметът Светлин Сретениев даде обещание, че в случай че се наложи ще довършат плана с общински средства. Нека си напомним:

 Стана ясно, че за същия интервал в който е продължен плана поради неприятни метеорологични условия са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация. След първа част на нашето следствие специалистите от Държавен фонд „ Земеделие “ дойдоха на място, с цел да открият какъв брой първокласен е ремонтът на пътищата дотук по плана за 5 милиона лв.. Представител на строителния контрол тогава изясни, че срокът е продължен за следващ път до 26-ти март тази година, и се надява на сполучлив резултат.

Година по-късно единственият триумф, който реализира община Бойчиновци е четвъртият мандат на кмета Светлин Сретениев.  И година след нашето следствие и Европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавен фонд „ Земеделие “ желаеха да им бъдат върнати над 3 милиона лв., парите дадени  за осъществяване на плана за ремонт на пътищата в общината.



„ На 26 март тази година община Бойчиновци подаде молба за удължение на периода за осъществяване на съответния контракт. Като претекстове бяха посочени неподходящи метеорологични условия, поради което е спряно осъществяването на строително-монтажните работи със съответния акт пример 10. След осъществяване на нужните проверки  от страна на фонд „ Земеделие “ е открито, че не са приложени документи, които да потвърждават нуждата от това удължение. И е предписан отвод от подписване на авансово съглашение с община Бойчиновци. Те, от своя страна са подали тъжба към административен съд Монтана и все още е стартирано правосъдно произвеждане.

От страна на фонд „ Земеделие “ е намерено произвеждане по издаване на акт за обществено държавно взимане в размер на почти 3 200 000 лв..  Към сегашния миг към този момент е публикуван финалният акт, с който разплащателна организация желае възобновяване на разплатената сума, а община Бойчиновци е подала тъжба против него и все още тече правосъден спор. “, изясни Ива Иванова -зам. шеф на Държавен Фонд „ Земеделие “-ресор „ Програма за развиване на селските региони “.

 

Показваме ви фрагменти по какъв начин наподобяват пътищата в Община Бойчиновци сега, които трябваше  да бъдат ремонтирани с отпуснатите предплатено европейски средства още преди три години. Виждате, че не е належащо даже да изписваме фрагментите с преди и в този момент. Знаци към момента няма, а пътищата са в още по-окаяно положение.

„ Ако не беше този сигнал, аз съм сигурна, че действително по документи в Държавен фонд „ Земеделие “ /ДФЗ/ този план щеше да бъде признат. Но медиите не може да са на всяка дупка или всяко положено парче асфалт, който липсва. Приоритет на страната би трябвало да бъде тя да търси отговорните и тези, които не са си свършили работата. Ние с нашите запаси на гражданска организация и вие на медия доста мъчно можем да се доберем до действителните документи, с които да потвърдим, че действително някой е сбъркал. “, разяснява специалист от Европейски център по транспортни политики-Диана Русинова.



Дни откакто кметът на община Бойчиновци постави клетвата си за 4-ти мандат представители на Европейската прокуратура, Софийска градска прокуратура, и Главна дирекция „ Национална полиция ” влязоха в постройката на локалната власт и стартира следствие за злоупотреба  с европейски средства.



„ Извършихме претърсвания на няколко места в България, в това число в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води следствие на евентуална корист със средства на Европейски Съюз, включващо план за ремонтни действия на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха конфискувани голям брой документи и бяха разпитани очевидци ”, написа в позицията на Европейската прокуратура.



„ Почти една година мина от както отидохме в Бойчиновци, макар че, тогава разправяха по какъв начин нито вие, нито ние си разбираме от работата. Уви, оказа се, че Европейската прокуратура е на друго мнение. Мен ме учудва това по какъв начин този кмет не е отхвърлен макар че, беше избран отново, само че при тези съществени доказателства и тези нарушавания, т.к аз ви споделих и след една година и след пет години да се върнем на това място нищо няма да е друго. Има неща, които няма по какъв начин да бъдат оправени. Голямата цена ще я платят жителите на общината, която вместо да е с пет милиона по-богата и с пет милиона да се създадат инвестиции  в нея, тези пари ще бъдат върнати и   няма да има нищо направено действително. Лошото е, че Европа би трябвало да пристигна, да почука на нашата врата, да ни размаха пръст и да се бори за делата, които са значими за нашите хора. Тези вложения са за нашите хора. Те не са за някой различен. И в този момент просто не са се случили.  И това е тъжно за хората. “, добави Диана Русинова.

Кметът на община Бойчиновци за следващ път отхвърли да се срещне с екипа ни.



При претърсванията в кабинетите на общината, с изключение на документи, свързани с европроекта, са конфискувани и такива поради които в ОД на Министерство на вътрешните работи Монтана  е формирано досъдебно произвеждане за документно закононарушение. Открити   са 17 молби за овакантяване на чиновници на общината. Молбите са подписани, само че са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински чиновници, които  работят в Социалния патронаж. Една от тях е Цецка Карабельова. Пред екипа ни тя изясни, че не е знаела, че подписва молба за овакантяване.



„ - Вие бяхте ли разпитана, по тази причина че сте подписала молба за овакантяване?

Ц.К. -Да.

-Подписахте ли такава молба? Кой Ви накара?

Ц.К. -Да. От общината, заместител кметицата. Каза, че е еза преданост към кмета.  Ние не знаехме, че е за овакантяване.

- Без дата ли беше тази молба?

Ц. К.- Да, без дата.

-Вие прочетохте ли какво написа?

Ц.К.- Не.  В полицията разбрахме какво сме подписали. Всички ги попълниха, не съм единствено аз.

Всички без шефа на патронажа, за която към този момент ви разказахме, че е със приблизително обучение и  няма нужният ценз да бъде шеф.

Освен с молби за овакантяване без дати, в община Бойчиновци уволняват и по други способи, за които  към този момент ви разказахме. Тогава пред камерата ни застанаха две жени-Наталия Кръстева и Валерия Здравкова.   Сега се осмелиха да приказват още уволнени чиновници. Пенка Петрова и Антоанета Атанасова до неотдавна са работили в детската градина в село Лехчево. Сега са безработни тъй като:

„ Директорката ни събра всички. Събра ни телефоните на безусловно всички и ги заключи в дирекцията. Затвори вратите  и сподели, че това ще е най-тежкото заседание, което е имала до в този момент и  ни накара да си пуснем молбите за овакантяване. Така се получи. Каза хубаво да си помислим за кого ще гласуваме, кой е по-добър шеф, не като човек, а като шеф и да си помислим хубаво за кой ще гласуваме. Никой нищо не сподели денем. Написахме си  и сподели: „ Изчакайте 5 минути, да ви приготвя напряко трудовия контракт, преустановяване на трудовите правни отношения. Отиде в кабинета и ни го даде, и се подписахме и си тръгнахме. Няма месец предупреждение, няма нищо. Ден за ден. Всичко се случи за 5 мин. При всеки един избор съм била преди всичко при съкращенията, тъй като имах роднински връзки, които не са с господин Сретениев. “, описа Пенка Петрова.



„ Тя на втория тур ни викна в кабинета си и сподели:  „ Нали знаете за кой би трябвало да гласувате, с цел да си запазите местата? До в този момент толкоз време сте били на работа, не сте имали проблем от наша страна и с цел да продължим по този начин, би трябвало да гласувате вие знаете за кой “. Те няма по какъв начин да знаят кой е дал своя вот или не. Просто те си акцентират някакви техни аргументи. Щом не си с тях, щом си с тоя братовчед, значи си съперник. За един ден три дами ни махна. “, изясни Антоанета Атанасова.



По същия метод преди четири години, когато Светлин Сретениев печели изборите за трети мандат е уволнена и предходната директорка на същата детска градина-Галя Аспарухова.

„ Имах телефонно позвъняване, което ми беше заповядано да събера целия екип на ДГ „ Звездица ” и да им заповядам да гласоподават за Светлин Сретениев и  който не гласоподава за него ще бъде освободен от служба. Съответно аз това не го направих и може би и това е една от аргументите, която ми оказа помощ да бъда тероризирана и освободена от поста. Ако не гласуваш, си на открито. След 18 години трудов стаж, аз 4 години съм у дома. “, описа Галя Аспарухова.

 Разбираме, че в община Бойчиновци уволняват и с доставка на молби за овакантяване по домовете. Като в тази ситуация с Катя Тодорова, която по време на изборите за локален мандат е претендент за общински консултант от друга листа, не от тази на кмета Сретениев. Тя  е уволнена по този метод:



„ Над 10 години работя в общината. От 7 години съм и секретар на Комисия за битка с противообществени прояви на малолетни и малолетни. Написах молбата, те ми диктуваха, не ми дадоха да отида да си я входирам по естествен метод като всички останали. Викаха горе чиновници, нямах входящ номер. Отидох в полицията, подадохме тъжби, тъй като не бях съгласна. В същото време подадох и още едно молба, тъй като предходната беше под напън, не по мое предпочитание. Явно не са я одобрили и по време на болничния на третия ден пристигнаха пред нас. Обадиха ми се да сляза, че са донесли документи да подпиша, да си ги оформят. Беше секретарката  на кмета Нели Минова и  шофьорът Владимир. Това беше заповедта за преустановяване и им споделих, че по време на болничен нямам право да подписвам нищо.  Аз слязох и те ми ги дадоха и аз споделих, че няма да подпиша, като се върна от болничен тогава. Те се обадиха по телефона на юристката на общината- Красимира Атанасова. Тя сподели, че няма проблем да се подпишат нищо, че съм болничен, това не пречи. И те с комисия са подписали тримата, че съм отказала и след време дори не бях и известена. Разбрах, че са ми прекратили трудовите правни отношения. “, описа Катя Тодорова.

Думите й са подкрепени от записи на охранителни камери, които са снимали случилото се. Записите са предадени в полицията.

„ За мен изборите не са почтени. И се надявам на българската прокуратура и на европейската нещо да създадат, тъй че Бойчиновци да тръгне в друга посока. “, добави Галя Аспарухова.

Честни ли бяха изборите в Бойчиновци? Показахме ви кадри  на изоставени къщи, в които живеят хора, само че само  по изборите.  Най-фрапиращ обаче беше казусът с юриста  на община Бойчиновци -Красимира Атанасова, която е и член на Общинска изборна комисия е регистрирана  в дома на краткотрайно изпълняващия длъжността  кмет и секретар на кмета на общината-Ирена Томова. 



В момента Красимира Атанасова към момента е правист на община Бойчиновци. Все още общински консултант е и Росен Русинов, който има две присъди-за пазаруване на гласове и побой над преподавател. За това също към този момент ви разказахме.



За всички случаи, които ви разказахме в поредицата от разследвания  сме сезирали способените институции и по всички тях се работи.

„ Лошото е че, това доста мъчно се потвърждава, докато  един кмет е седнал в стола си и има опция доста елементарно да си прикрива следите.  И да прикрива това което не е направил или това, което злонамерено е направил. И това не е единствено в Бойчиновци. И вие, и ние получаваме непрекъснато сигнали, всеки ден. Това е всеобща процедура.  Съжалявам, че би трябвало да пристигна Европейската прокуратура, някой да си свърши работата. Цялата ни битка и нашата и вашата е ориентирана към такива случаи, не за  да петним името на България или на даден  кмет. Не, защото  някой го е поръчал, а тъй като ние доста желаеме парите да стигат до хората и да усъвършенстват техния метод на живот. “, сподели Диана Русинова.

Предстои да разберем също и какъв ще бъде резултатът от следствието на Европейската прокуратура.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР